Babi Rodríguez: un camí a l’alliberament

Gràcies a les noves tecnologies l’artista Babi Rodríguez concep i articula l’exposició La llum de les idees: la dona, que es pot visitar a la Llotja del Cànem de Castelló. És aquesta una mostra en la qual la pròpia artista assumeix i narra en primera persona tots els rols que la societat relaciona amb la donai per a això pren com a punt de partida «la guia de la bona esposa», que es creu que es va publicar en els Estats Units en 1955.

Rodríguez ofereix un recorregut visual, tant en la videoprojecció com a la resta de caixes de llum que es projecten de forma fragmentada dels mateixos fotogrames que anteriorment s’aprecien en el vídeo, en el qual observem imatges on s’interpreten i es qüestionen cànons i estigmes que ha patit el gènere femení al llarg de la història. Per aquest motiu ironitzi amb el cèlebre Home de Vitruvi de Leonardo da Vinci, com a mesura de totes les coses i representació màxima de les proporcions ideals, i el reinterpreti i reemplaci pel cos d’una dona, creant d’aquesta manera un símbol d’igualtat i alliberament de la dona. A tot això, l’acompanya un joc de nines russes o matrioixkes amb el que, de nou, l’artista ironitza i connecta amb la reproducció de la dona, generant així un fotograma que planteja i sembra l’ambigüitat sobre si la dona mai no podrà ser rescatada d’aquest rol que la tanca una vegada i una altra, o si per contra pot alliberar-se de tots els papers que l’han contingut durant segles.

LA MATERNITAT

La present instal·lació també posa l’accent en el poder que la maternitat atorga a la dona. Un estat i una qualitat que per a l’artista és fonamental a l’hora d’engendrar i fer créixer éssers humans segurs de si mateixos, un poder que ostenta la dona i que representa el futur de la humanitat.

Aquest poder es veu reflectit en el domini i control de la imatge gràcies a la seua experiència en el món de la comunicació i el disseny gràfic. Un repertori molt mesurat, i ideat, amb una selecció molt clara d’imatges de forts contrastos produïts per la sensació constant de moviment que genera la combinació dels fotogrames projectats de forma intermitent en les caixes de llum i la videoprojecció. Ens trobem davant d’un joc en què l’artista ha sabut mesurar les diferents tensions per crear l’equilibri adequat a la sala, entre la llum i la foscor, i la visió contrastada de la imatge estàtica amb l’animada.

REIVINDICACIÓ

Babi Rodríguez treballa i pensa en la dona com aquesta llum que brolla de la idea mateixa. Per aquest motiu la mostra contingui un cert caràcter reivindicatiu, ja que reflexiona i qüestiona el paper i la funcionalitat de la dona en la societat, i al·ludeix a la necessitat i a la tasca tan gran que afronten: la maternitat. Figura única i indispensable per al futur, la continuïtat i el benestar de l’ésser, la maternitat es mostra com una qualitat inherent a la condició biològica de la dona que li confereix poder. De la mateixa manera, Rodríguez assenyala la integració genètica de la cultura patriarcal, el culte al cos, les màscara i les titelles, l’autoaprenentatge o la reinvenció d’una dona nova arran dels avenços tecnològics que l’acompanyen al segle XIX.

Apassionada de la fotografia, la il·lustració, el videoart, així com de la música, Babi Rodríguez intenta construir un diàleg entre la dona i les seues circumstàncies a través d’una atmosfera única i íntima que germina gràcies a la combinació de totes les disciplines. En definitiva, una artista multidisciplinar amb un missatge molt clar que transmetre i que llança cap als espectadors de forma molt potent.

Anuncio publicitario

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s