Espais per a la imaginació

Els llibres i / o publicacions d’artistes estan cobrant importància en l’art contemporani.

Gràcies al suport i a la tasca, no només d’editorials i institucions, sinó de galeries d’art com Cànem a Castelló o la de Raiña Lupa, dirigida per Rocío Santa Cruz, a Barcelona, avui es pot parlar d’un mercat propi del que es coneix per «publicacions o llibres d’artista». De fet, la galeria Raiña Lupa va ser la precursora de la fira Arts Libris, celebrada al centre d’art Santa Mònica de Barcelona, on Cànem no falta anualment a la seua cita i on podem observar peces que, al cap i a la fi, actuen a manera de carta de presentació d’obra per a molts artistes i que aconsegueixen captar l’atenció tant de l’espectador com de la figura del col·leccionista causa del seu petit i cuidat format.

Aquest fenomen artístic prolifera a poc a poc i es concentra en ciutats europees com Barcelona, Londres, Brussel·les o Berlín. No obstant això, malgrat els esforços per part dels artistes, col·lectius i editorials, encara no es pot parlar d’un fenomen normalitzat i estès per tot el públic. Amb tot, gràcies a la galeria castellonenca, a la seua tasca i la seua connexió amb Barcelona, podem gaudir ara d’aquesta pràctica artística a la nostra ciutat a través de l’exposició 13L Publicacions d’Artista.

La professora d’Història, Teoria i Crítica del disseny i documentalista d’objectes, María Isabel del Río, va escriure que, si aquesta forma d’expressió artística havia proliferat aquí, hi havia estat gràcies a la feina de Pilar Dolz: «A la Comunitat Valenciana destaca la important tasca tant d’edició com de difusió de llibres d’artista que ha realitzat la Galeria Cànem, dirigida des de fa més de tres dècades per Pilar Dolz», escrivia. És aquest un sector que creix en l’àmbit de les arts visuals gràcies, en part, al fet que molts joves creadors estan treballant tant en l’edició de llibres especials a revistes objectuals, autoedicions i publicacions digitals. Existeix, per tant, una gran diversitat i multidisciplinarietat al servei de la creativitat.

La present mostra destaca per la complicitat de tots els seus participants: Eugènia Agustí i el seu Textliner (2018); Pepa Busqué, Montse Carreño + Raquel Muñoz, amb la seua instal·lació Rose, c’est la vie (2017); Mercè Casanovas, David Curto i les seues tres peces Emakinonio (2017); Enric Mas, amb Privació temporal de llibertat; Jessie Morin, Cristina Pastó i la seua sèrie Liquènic (2015-2017); Eloi Puig i el seu treball Funsaic, Ensaic, Speresaic i Renga-ronda; Rosa Tarruella i el seu homenatge i versió de poesia japonesa, amb els seus quatre jaikus; Alicia Vela i la seua peça Memoria helada (2016); Eva Vila Pou, amb Llibre comestible (2017) i Niu 2 (2007), i Antònia Vilà, amb la seua Allotopia 1-17 (2012).

26804574_1236765479689013_672813842711382736_n
Sèrie Liquens de Cristina Pastó, en l’exposició 13L Publicacions d’artista. Fotografía de la Galería Cànem. ©Cristina Pastó ©Galería Cànem.

COL·LECTIU 13L

Aquest grup, 13L, va néixer a Barcelona al 1998 i vincula l’art gràfic amb altres mitjans, ja que tots treballen sota un esperit d’investigació i de col·laboració. Tots ells conceben el llibre com una seqüència temps-espai, una suma i successió d’espais, instants i emocions, que cada un dels seus integrants assimila, transforma i plasma sota un estil diferent com es pot apreciar a la sala castellonenca.

De colors fluorescents i cridaners sobre paper mil·limetrat, a la subtilesa del grafit, a l’elegància del rosa o els indiscutibles contrastos entre vermells, blancs i negres… Aquesta és una mostra dedicada a la llibertat de l’artista i a l’originalitat de cada individu del grup, on es revela i plasma la particularitat tant en la concepció i el tractament com en l’execució plàstica. I és que no s’ha d’oblidar que el llibre, ja de per si, ens brinda la idea d’obra oberta, d’un món sencer de possibilitats… Està íntimament lligat a la pròpia experiència artística.

En definitiva, espais per als somnis, els sentiments, els viatges, els records, les vivències… Llibres-objecte que actuen a manera de mirall, que provoquen noves mirades i donen les trampes no només de la percepció sinó del mateix llenguatge.

Anuncio publicitario

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s