La subversió artística de Manuel Sáez

Després de diversos anys, l’Espai d’Art contemporani de Castelló (EACC) acull una exposició íntegra d’un artista castellonenc: Manuel Sáez. Artista autodidacta, Sáez és un apassionat del dibuix i de la precisió que això comporta, una precisió que prové de l’extracció, del profund, i com el mateix artista i dibuixant comenta, una precisió que no només s’amaga darrere de les línies rectes sinó també de les corbes, és a dir, que està realment en tot el que ens envolta.

La mostra reuneix un gran nombre de peces realitzades en els últims anys i que per primera vegada es poden visitar a la nostra ciutat. Un treball que recorda, en la seua composició i estil, al de l’artista nord-americà Andy Warhol, qui va centrar gran part de la seua obra a retratar objectes quotidians com sabates, llaunes de sopa o retrats que repetia sobre fons de diversos colors. Sáez, igual que el nord-americà, juga amb els contrastos de colors i els objectesservint-se de la meticulositat que atorga el dibuix tècnic sobre paper que conjuga juntament amb el llapis, l’aquarel·la i la pintura al tremp.

Sens dubte, els objectes que representa Manuel Sáez no són meres eleccions a l’atzar, ja sigui el típic aneguet de goma de joguina o una clau anglesa. Res és el que sembla ser, ja que cada dibuix oculta una altra imatge al seu interior. Imatges provocades i suscitades pel nostre propi subconscient. Línies i formes que recorden al mateix test de Rorschach, revelant no només el poder del subconscient sinó el de la imatge en si mateixa. Sáez juga amb la ironia i la tensió que genera fins i tot en l’elecció dels títols del seu treball. És aquest un treball que no està exempt d’erotisme i sensualitat, ja sigui a causa de la temàtica o al tractament emprat en els seus dibuixos, sobretot gràcies a les formes circulars que es contraposen amb les rectes i al contrast del grafit amb l’aquarel·la.

POÈTICA DEPURADA

Si per alguna cosa es caracteritza la seua obra és per la poètica depurada, senzilla i precisa que transmeten els seus dibuixos en reflexionar sobre el color, la figura, la natura, així com el món objectual. Amb tot, l’artista castellonenc considera que el dibuix és la forma més etèria i subtil de la pintura, és més, a través de l’ús del grafit arriba a una aproximació molt més sensual amb una major càrrega psicològica que transfereix a gèneres oblidats actualment com el bodegó, el paisatge o el retrat. Un estudi que exalça la simplicitat de les formes i revela la bellesa que hi ha en la precisió de la seua execució.

Ironia i senzillesa s’uneixen al servei de la naturalitat i el virtuosisme del llapis amb petits tocs que destaquen la contemporaneïtat i la novetat que tanquen els seus dibuixos. Una obra, la de Sáez, que no busca provocar, sinó simplement gaudir de la bellesa que tanca en si mateixa, per aquest motiu deixa la ideologia en repòs, adormida i amagada en un pla inferior que només es revela davant l’inconscient. No obstant això, l’artista mostra imatges que poden ser ingènues i perverses alhora, ja que les treu del context al qual pertanyen i les inclou en altres donant lloc a una obra amb un significat subversiu.

El dibuix per a Manuel Sáez és, sens dubte, aquest lloc màgic on un pot fer meravelles, en definitiva un món de possibilitats a l’abast de tots i per a tots. Records viscuts, paisatges i éssers estimats, que la nostra ment relaciona amb certs personatges inoblidables dins de la història —Frida Khalo o Emila Pardo Bazán entre d’altres—, gràcies al poder evocatiu del títol que ens ofereix l’artista.

En definitiva, aquesta és una ocasió única de gaudir de l’art, del treball d’un dels nostres artistes amb més trajectòria i reconeixement internacional, reunit per primera vegada a l’EACC. 

Anuncio publicitario

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s